Kategoriler
Sepetim

Hakkımızda

Toprağın Melekleri, bir toprağa ve öze dönüş hikayesidir. 2017 yılında ABD'deki akademik kariyerini bırakarak ata toprağı Burdur ili Karamanlı ilçesine bağlı Kayalı köye dönen Dr. Ece Aynur Onur’un kurduğu bir kadın kolektifidir. 

Toprağın Melekleri’nin kurucusu ve CEO’su Dr. Ece Aynur Onur, Askerî ve Medikal Antropoloji alanında dünyadaki sayılı uzmanlardan biridir. Dr. Onur, ABD’deki Indiana Üniversitesi’nde görev yaptığı dönemde üniversitenin Küresel Çevre Değişimi Antropolojik Eğitim ve Araştırmalar Merkezi’nde kuraklık felaketine bağlı olarak ortaya çıkacak su ve gıda kıtlığı ile bunların neden olacağı muhtemel şiddet-terör-savaş olaylarına dair senaryoları çalışmış ve risk analizleri yapmıştır. 2015-16 yıllarında ata toprağı Burdur’u ziyareti sırasında Göller Yöresi adı verilen bölgenin Çöller Yöresi’ne dönüştüğünü, Burdur’un kuraklığın pençesinde kıvrandığını, Karamanlı ilçesinde yaşayan yerli halkın metropollere göç ettiğini, nüfusu 50’yi bulmayan Kayalı köyde yaşayan genç ve çocuk kalmadığını gözlemlemiş, bunun üzerine Karamanlı-Kayalı köy merkezli, kadın ve genç nüfus odaklı bir kırsal kalkınma projesi başlatmaya karar vermiştir. 


Dr. Onur, Indiana Üniversitesi’nin Küresel Çevre Değişimi Antropolojik Eğitim ve Araştırmalar Merkezi’nde, kuraklık felaketi karşısında insanlığın hayatta kalmasını ve refah bir hayat sürmesini sağlayacak yeni bir tarım modeli ile tanışmış, susuz tarım adını verdiği bu tarım modelini 2017 yılında ata toprağı Kayalı köyde hayata geçirmiştir. Dr. Onur, 2019 yılından bu yana, kurucusu olduğu ve Toprağın Melekleri adını verdiği kadın kolektifi ile birlikte tarladaki ve fabrikadaki üretim operasyonlarını bilfiil yürütmektedir. Toprağın Melekleri, Burdur ili Karamanlı ilçesinde yaşayan, yaşları 16-80 arasında değişen 25 tarım ve el emekçisi kadından oluşmakta, kolektif Keriman Cengiz ve Aygül Ergün melekler tarafından yönetilmektedir. 


Toprağın Melekleri, ülkemiz için gerçek bir başarı ve umut hikayesidir. ABD’den ata toprağına dönen bir Türk bilim kadını ile her yaştan köylü kadının el ele verip, “Ot bile bitmez,” denilen çöle dönmüş topraklarda, hiç sulama yapmadan, kimyasal gübre ve zirai zehir kullanmadan rengarenk çiçek bahçeleri kurmalarının öyküsüdür. Nüfusu 50’yi bulmayan Kayalı köyde, Burdur’un ilk dermokozmetik markasını kurmalarının, önce Türkiye’ye ardından da dünyaya %100 doğal ve zehirsiz gıda ve kişisel bakım ürünleri sunmalarının başarısıdır. Toprağın Melekleri’nin 6-7 yıla sığdırdıkları bu başarılar, fırsat verilen Anadolu kadınlarının ülkemizi cennete dönüşebileceklerinin gerçek kanıtıdır. 


Toprağın Melekleri’nin başarısı, tüm Türkiye’ye örnek olması ve taşınması gereken bir başarıdır. Bu amaçla, Dr. Onur 2024 yılında Mimar, Girişimci ve Siyasetçi Selen Hakbilir ile birlikte, Burdur’daki susuz tarım projesini Sn. Hakbilir’in ata toprağı Ankara’nın Haymana ilçesine uygulamak için adım atmıştır. Dr. Onur ile Sn. Hakbilir arasındaki kadın-kadına desteğin meyvesi olarak Selen/Ay projesi doğmuştur. Susuz tarımı Burdur’dan başkent Ankara’ya, Türkiye’den tüm dünyaya yaymayı amaçlayan Selen/Ay projesi kapsamında, Dr. Onur ve Sn. Hakbilir Anadolu Çiçekleri Derneğini kurmuş ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile bir protokol imzalamışlardır. Toprağın Melekleri, Selen/Ay çatı projesinin altında Türkiye çapında büyüyerek ve yeni başarılara imza atarak faaliyetlerine devam etmektedir. 

Toprağın Melekleri, sağlıklı ve kaliteli bir doğa dostu hayat yaşamak, toplumumuza ve ülkemize hizmet eden bir üretim modeli oluşturmak için çıktığımız yolun adıdır. Bu yolda, inandığımız ve bize inanan kalplerle birlikte yürümeyi diliyoruz.

Bize eşlik eder misiniz?

Dr. Ece Aynur Onur

Toprağın Melekleri Projesi Kurucu ve CEO

Selen/Ay Projesi Kurucu ve Koordinatör